HERB 2.0 Jeugdflora

zondag 01 juli 2018
HERB 2.0 Jeugdflora

Serie linodruk 

Bij het opruimen van mijn boekenkast een paar weken geleden vond ik mijn jeugdflora terug. Een pocket met in het wild voorkomende bloemen in Nederland. Ik kreeg het boekje voor mijn 9e verjaardag, nu vijftig jaar geleden. Het was plakkerig en een beetje stuk maar ik herkende meteen weer de gekleurde tekeningen van een bloemenveld met daarachter de grafische weergave daarvan met de namen en kenmerken van de bloemen.

Ik ben altijd gefacsineerd geweest door bloemen en planten. De vorm, de opbouw, de kleuren maar ook hun dapperheid spreekt me aan. Om op onooglijke plekken mooi te gaan staan zijn, moet je een zekere onverschrokkenheid bezitten. Ook hun namen kunnen me ontroeren. Neem nou Heermoes of Keizerskroon, dat alleen al spreekt tot de verbeelding.

In 1992 ontwierp ik een serie ringen die als vingerplanten over de hand uitwaaierden.

vingerplant ring 1992 Zwanenbloem, ring, zilver, 1992

Het pletten en vervormen van deze ringen lag aan het onstaan van mijn herbarium (2008). Een herbarium dat ik omschrijf als: "een verzameling planten die nooit bestaan hebben en nu toch ontdekt zijn".

hrebarium zilver HERBARIUM, broches, zilver, 2008-2012

Nu ben ik gestart met een serie linodrukken waarbij ik planten die me aanspreken fotografeer en bewerk tot een geschikt ontwerp. Daar maak ik een linoleumsnede van, die ik vervolgens afdruk.

Mijn keus voor de bloemen wordt bepaald door of de vorm, soms een herinnering eraan, vaak door de naam en meestal door een combinatie van al deze dingen. Wat ze gemeen hebben is, dat ik ze mooi vind. 

herbarium print lino 2018

HERB 2.0 Jeugdflora, lino, 2018