InterTwined, Paviljoen Welgelegen, Haarlem

zaterdag 04 november 2017
InterTwined, Paviljoen Welgelegen, Haarlem

InterTwined 4 november-12 januari 2018

Haarlems Sieraad Collectief viert haar 10-jarig jubileum in het Provinciehuis van Haarlem

foto detail Provinciaal,100% zijde, Floor Max

 

PERSBERICHT: 10 JAAR HAARLEMS SIERAAD COLLECTIEF

Annemiek Steenhuis, Brigit Daamen (oprichter), Carla Nuis, Floor Max, Hilde Foks, Jennifer Hoes en Sylvia Blickman vormen met elkaar sinds 2007 het Haarlems Sieraad Collectief (HSC). Destijds opgericht om sieraadkunst als autonome kunstvorm te promoten en het productieklimaat te verbeteren.

Creativiteit, ambachtelijkheid en professionaliteit vormen de onderlinge binding tussen de leden van HSC. Hun individuele werk is wereldwijd bekend, opgenomen in tal van museumcollecties, en wordt vertegenwoordigd door gerenommeerde sieraadgaleries.

Het collectief is geboren uit de Haarlemse Kunstlijn en heeft haar eerste tentoonstelling gemaakt in 2007 in Archeologisch Museum Haarlem met als titel ‘Juweeltjes onder de grond’. In de jaren erop volgden exposities in Teylers Museum, Noord-Hollands Archief, Het Dolhuys, Castellum Aquae, Kloostergangen, Kunstcentrum en ABC Architectuur Centrum. Bij deze locaties in Haarlem en omgeving toonden de leden merendeels werk geïnspireerd op deze locaties of het vaak rijke verleden van deze plekken, ook werkte HSC samen met andere sieraad vormgevers en fotografen om het auteurssieraad* onder de aandacht te brengen.

In 2015 werd het collectief uitgenodigd door Margriet Blom om in Den Bosch een tentoonstelling te maken in het kader van ‘500 jaar Jeroen Bosch’. Naast de leden van het collectief werkten nog 6 sieraad vormgevers uit omgeving van Den Bosch mee en werd wederom een fotograaf aangetrokken, die heeft alle werken op medewerkers en clienten van GGZ instelling Reinier van Arkel gefotografeerd. Deze expositie is inmiddels een reizende tentoonstelling geworden. Van Galerie Meet’s via Reinier van Arkel naar CODA museum en nu te zien in Galerie Zelhem.

Ook het andere werk van HSC is aanleiding geweest om uitgenodigd te worden voor exposities bij Galerie Beeld&Aambeeld te Enschede en bij Sieraad Biennale in Diepenheim. Het collectief heeft het druk en gelukkig wilde Margriet Blom zaakwaarnemer worden voor het collectief om alle aanvragen en nieuwe activiteiten te organiseren en begeleiden.

Na 10 jaar HSC is het tijd voor een terugblik, een nieuwe expositie én een feestje. En hoe kan het ook anders, dit vindt plaats tijdens Kunstlijn Haarlem in/en geïnspireerd door Paviljoen Welgelegen van het Provinciehuis en voor deze expositie heeft het collectief 6 gastkunstenaars van buiten Haarlem uitgenodigd.Hiermee stapt HSC symbolisch over de grenzen van Haarlem. De HSC leden hebben bewezen dat zij een collectief met nationale allure zijn.

Praktisch:

De expositie InterTwined is te zien van 4 november 2017 tot 12 januari 2018 in Paviljoen Welgelegen van Provinciehuis Haarlem. Dreef 3

Te bezoeken op werkdagen van 9-17

PARELSNOER, de terugblik

Tijdens de kunstlijn kunt u het parelsnoer volgen dat door de stad loopt. Op 10 locaties  in de stad wordt eerder gemaakte sieraadkunst van de leden van het collectief gepresenteerd. De meeste locaties zijn bekend voor het Haarlems Sieraad Collectief want daar zijn eerder ook exposities georganiseerd.

De locaties van het parelsnoer zijn: Archeologisch museum, ABC Architectuurcentrum, Kloostergangen, Winkel Teylersmuseum, Het Dolhuys (onder voorbehoud), De Vishal, Toneelschuur, Noord-Hollands Archief, Bibliotheek en Kunst Centrum Haarlem