april 13 2020

woensdag 15 april 2020
april 13 2020

Zelfisolatie in Enkytown

We zijn vandaag vier weken onderweg met onze intelligente lockdown. En de ene dag denk ik " het begint te wennen" en dan denk ik al heel snel weer "wanneer houdt dit op?!?!".

Ik ontdek wel een heleboel, zoals videobellen waar ik nooit iets aan vond, maar waar ik nu heel blij mee ben. Zo kan ik toch mijn kind zien en mijn beste vriendin. Ze zijn al allebei te ver weg.
En podcasts, wat is dat fijn. Van nature ben ik een fervente radioluisteraar. Als puber luisterde ik met de transistor onder de deken naar de beursberichten van Koos Zwart. Later heb ik altijd naar het Gebouw van de VPRO geluisterd. Borat met 'bericht voor de vissers', Cor Galis en Harmke Pijpers. Heerlijk. Ischa op de radio vanuit cafe Eik en Linde, ook al zo'n genot. Nu heb ik nieuwe favorieten, let op:
De eeuw van de amateur,
Alles van Gijs Groenteman vooral de podcast over Harrie Hannink,
Onze man in Deventer,
Paulien Cornelissen podcast.

Sinds jaren ben ik ook weer lid geworden van de bibliotheek. Fijne bijkomstigheid is, dat daaraan gekoppeld een abonnement op de luisterbieb zit. Momenteel luister ik naar Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. Heel goed.

Dan is er nog iets dat me vreselijk stoort. Dat het in alle oproepen om de culturele sector te steunen nooit gaat over de kunstenaars, de producenten van al dat moois. Natuurlijk zijn alle instellingen en musea erg belangrijk voor hen. Maar nu gaat het toch wel heel vaak en vooral over de culturele infrastructuur.

Als zpp'er kun je hulp in de vorm van een bijstandsuitkering aanvragen. Makkelijk en met weinig voorwaarden wordt gezegd. Dat zal wel, in vergelijking met de pre-covid-19-tijd maar de voorwaarden die er zijn, kunnen moeilijk zijn voor kunstenaars zo is er nl de minimale-omzet-van-8000-euro-over-vorig -jaar, eis. Heb je toevallig een slecht jaar, of was je vooral bezig met een nieuwe collectie, dikke pech. Geen financiële ondersteuning.
De mensen die al weinig hadden, vallen buiten de hulpregelingen. Denk aan vluchtelingen, daklozen, illegalen. Wie staan er vooraan, ....bedrijven die tot nu toe behoorlijke winsten konden maken.
Verdrietig word ik daarvan.

frderick Als alle voorraden voor de winterslaap op zijn, rest alleen nog de verbeelding.

tulplino bij E website